Illustraties in het wild

Samenwerking met R-Newt Kids: Spelenderwijs kinderen bewustmaken van het effect van zwerfafval

Hoort een theezakje in de groenbak? 

Geen ingewikkelde vraag. Toch bleek dat jong en oud (inclusief ikzelf) het antwoord verkeerd had. In theezakjes (ook de ogenschijnlijke papieren variant) zit vaak plastic en lijm. Die zijn dus niet composteerbaar, waardoor een theezakje beter in het restafval terecht kan komen. Of hoe lang duurt het voordat een blikje is vergaan? Ook die vraag werd vaak fout beantwoord. Sommigen zeiden overmoedig meer dan 1000 jaar. Anderen dachten dat metaal onder invloed van water en zon binnen een jaar verdwenen zou moeten zijn. Toch doet een blikje er ongeveer 50 jaar over. 

Maar waarom deze vragen? In mijn wijk deed Willem van R-Newt een oproep of mensen hem wilde helpen met een spel en speelmiddag in het park aan het Stuivesantplein. Getriggerd door woorden als 'spelenderwijs' en 'bewustwording' in combinatie met kinderen, heb ik me aangediend als vrijwilliger. Als spel hebben we een speurtocht uitgedacht met een aantal vragen waar je echt voor achter je oren moest krabben. Zes illustraties van veel voorkomend zwerfafval speelde de hoofdrol. Deze moesten eerst gevonden worden in het park. Daarna kon je met de illustraties de antwoorden geven op pittige vragen. Kinderen en hun (groot)ouders hebben alle hulplijnen moeten aanwenden om de vragen ingevuld te krijgen. De vaak verbaasde uitdrukkingen op de gezichten waren bewijs dat iedereen al spelenderwijs een nuttig lesje duurzaamheid voorgeschoteld kreeg. 

 

doet_r-newt_illustraties

doet_r-newt_illustratie-afval-theezakje(1)

doet_r-newt_illustratie-afval-blikje

Interessante informatie over R-Newt - Kids:

R-Newt Kids wil het beste uit kinderen halen door het talent wat iedere jongere in zich heeft als uitgangspunt te nemen. Daarnaast ontwikkelen ze training- en adviestrajecten speciaal voor het onderwijs en de ondersteuning van ouders. R-Newt vind het belangrijk dat kinderen opgroeien in een veilige omgeving waarin ze zichzelf kunnen zijn en vertrouwen krijgen in hun eigen kunnen.

Voor meer informatie zie: https://r-newt.nl/kids/

 

Meer informatie over dit project

Werk: Spelontwerp bewustwording zwerfafval

doet_r-newt_illustratie-afval-zonnebrand

doet_r-newt_bus-speelplein

vragen of reacties naar aanleiding van dit artikel? 06-25014522 of stuur een berichtje