Plant een boom

Een groene wereld is een mooiere wereld

Tilburg is een heel klein beetje groener gemaakt

Samen met Gerdien Wolthaus Paauw Fotografie, Elisabeth Hoeven, Ton Lammers, Wijkcentrum de Nieuwe Stede, Basisschool De Zuidwester en Abrahams hoveniers hebben we Tilburg een klein beetje groener gemaakt.

In de oerhollandse wijk Korvel hebben we een schitterende boom gepland. Toen Gerdien mijn hulp vroeg voor dit pilot project, twijfelde ik geen seconde. Tilburg heeft namelijk een lange tijd te boek gestaan als een van de warmste steden van Nederland. Vooral door verstening en het weghalen van bomen en andere groenvoorzieningen. 

Het project: Wat als een boom zijn verhaal zou vertellen?

Op het Korvelplein staat een schitterende wintereik uit 1900. Deze boom is een stukje Tilburgs erfgoed wat gekoesterd moet worden. Met het idee om waargebeurde verhalen te verbinden aan wat de boom allemaal meegemaakt heeft zijn we in contact gekomen met Adeline Stereborg. Een dame van 89 met schitterende en beeldende verhalen. Zij vertelt gepassioneerd over wat zij heeft meegemaakt als meisje van 6 jaar oud. Kinga, een leerling van Basisschool de Zuidwester, heeft het verhaal van Adeline verbeeld in een tekening. Deze avonturen hebben we verwerkt tot een mini-expositie met schitterende foto's van de wintereik, het verhaal van Adeline, de tekening van Kinga en een toepasselijk gedicht van Liesbeth. Deze is aangeboden aan het wijkcentrum De Nieuwe Stede in de Korvel. 

Dit is ook de locatie waar we de nieuwe boom hebben geplant. De Tilburgse kunstenaar Ton Lammers bedacht een composteerbaar schatkistje met sporen en voedingsstoffen voor de nieuwe boom. In het schatkistje hebben we onze wensen gedaan en begraven onder de boom. Of ze uitkomen is de vraag. Eén wens is in ieder geval gelukt: Tilburg is een stukje groener geworden en hopelijk gaat dit project een vervolg krijgen.

doet_plant-boom-expositie

doet_plant-boom-wens-opschrijven

doet_plant-boom-kistje-sluiten

Interessante informatie over Gerdien en Liesbeth:

Gerdien is een bevlogen fotograaf met oog voor mooie plekjes in o.a. Tilburg. Met haar boek "Zul je met mij" heeft ze prachtig visueel gemaakt hoe zij omgaat met rouw. 

Liesbeth is een creatieve en ondernemende adviseur Cultuur en Erfgoed, en een ervaren story teller. 

Voor meer informatie zie:

 

doet_plant-boom-wensenkistje

doet_plant-een-boom-in-tilburg

vragen of reacties naar aanleiding van dit artikel? 06-25014522 of stuur een berichtje