Een reflectie op Duurzaamheid door kwaliteit

Ruimtelijke functionaliteit

Samen met Paul Cleuren hebben we een ontwerp ingezonden voor de posterwedstrijd van Cast.

Als functioneel vormgever verwonder ik me best vaak over het gebrek aan gebruikersvriendelijkheid en/of leefplezier van een gebouw of zelfs van een compleet gebied. 

Paul (van Paul Cleuren Architect ) en ik maken regelmatig een middagwandeling door het veelzijdige museumkwartier in Tilburg. We filosoferen dan over ruimtelijk ontwerp en architectuur. Als architect legt Paul mij uit dat architecten in ontwerpfase wel degelijk rekening houden met deze aspecten. Vanwege kostenbesparing wordt echter veel van wat leuk of bijzonder is geschrapt totdat er een betaalbare en hopelijk winstgevende essentie overblijft. Én overtuigt hij me (en verbaast me) regelmatig van de pareltjes die er ook zijn. Alhoewel ik begrijp dat het financiële aspect een belangrijke factor is, is het echter ook heel jammer dat architectuur vaak op deze manier en om deze redenen uitgekleed wordt. Het resultaat is dat we in een stad leven waar bijvoorbeeld de auto mijns inziens teveel prioriteit krijgt en leefomgeving gezocht moet worden in hoekjes en nisjes waar echt niemand iets mee kan. Zodra een gebied interessant wordt, duiken daar de projectontwikkelaars op. In mijn ogen niet de meest creatieve soort mensen. Creativiteit wordt dan meestal op de tweede plaats gezet, na het commercieel belang.

Cast schreef een posterwedstrijd uit om kunstenaars, architecten en ontwerpers de gelegenheid te bieden om ontwikkelingen rondom duurzaamheid en wijkvernieuwing visueel aantrekkelijk te maken. Toen Paul mij wees op de prijsvraag van Cast was ik meteen enthousiast. Het ontwerpen van een poster was voor mij vooral een reden om creativiteit weer op de eerste plek te zetten. De charme van de prijsvraag zit voor mij in het feit dat je als ontwerper de gelegenheid krijgt na te denken over ruimtelijke functionaliteit, maar dan anders. Samen bedachten we wat je allemaal zou kunnen doen met een bestaand en herkenbaar gebied. Hoe kun je verbinding maken tussen mensen en hun leefomgeving. Een transformatie maken naar groen, leefbaar en energie neutraal. Voor iedere bewoner van jong tot oud.

Een visualisatie van dromen in de ruimste zin van het woord!

Als herkenbare plek hebben het Pieter Vreedeplein gekozen. In hartje centrum heeft het plein een prominente rol. Het gebouwencomplex kent vele lagen en heeft een zeer herkenbare stijl. Het biedt woonruimte en huisvest winkels en gezellige cafe'tjes. We hebben besloten dat een isometrische perspectief het beste ging werken. Op de strakke isometrie heb ik met de hand de verschillende toepassingen getekend. Zo bedachten we een kabelbaan van het plein naar het station. Tuintjes en sportvoorzieningen op de daken van gebouwen. Hiermee voorzie je in isolatie, maar creëer je ook op een verloren plek ruimte om voedsel te verbouwen en mensen samen te laten komen. We bedachten een compleet nieuwe toren met hangende tuinen, waarbij de energie volledig wordt gewonnen met een eigen windmolen. We reserveerden ruimte voor kunst en cultuur, sport en spel, energievoorziening, verbinding en vooral veel groen.

Het leverde ons een heel mooi project op door de kruisbestuiving tussen een illustrator en een architect. Erik Spinhoven en Paul Cleuren delen de stad Tilburg, delen hun buurt, delen hun straat, delen hun tuin en delen hun atelier. Naast een mooie poster leverde het project ook een nieuw inzicht op. Namelijk hoe mooi Tilburg al is en dat er heel veel mensen zijn die de stad nog mooier willen maken.

Ik adviseer iedereen om ook rond te kijken tijdens een lunchwandeling. Hoe ervaar jij je stad of je leefomgeving? Wat zijn voor jou de pareltjes? Geniet ervan!

DePont-museum

textielmuseum-tilburg

doet_poster-isometrisch-volledig(1)

Interessante informatie over het Museumkwartier in Tilburg:

Het museumkwartier van Tilburg is het culturele hart van de stad. Naast twee internationaal bekende musea (De Pont en het Textiel Museum) op steenworp afstand van elkaar verwijdert, huizen er talloze bekende en minder bekende kunstenaars en zijn er overal ateliers en expositieruimtes te vinden. Waaronder in het Goretti gebouw van Ateliers Tilburg (waar ook Doobob een studio heeft). Gemeente en het Textielmuseum hebben de armen ineen geslagen om het gebied verder te ontwikkelen tot een cultureel middelpunt van de stad. 

Over Cast

CAST geeft vorm aan het gesprek over de ruimtelijke kwaliteit van de gebouwde omgeving van Tilburg en de regio. Deze uitwisselingen van opinies en inzichten organiseert CAST op verschillende manieren: in gesprekken, tentoonstellingen, excursies, opiniestukken of ontwerpateliers. Op die manier vergroot CAST de belangstelling voor de gebouwde omgeving en draagt bij aan het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit.

Voor meer informatie zie: castonline.nl

Meer informatie over dit project

Werk: Durzaamheid door kwaliteit

vragen of reacties naar aanleiding van dit artikel? 06-25014522 of stuur een berichtje